Zemiakari spod Tatier prezentovali dnes úspechy na jarmoku

22.09.2007 Kežmarok

Spišská Belá 22. septembra (TASR) - Zemiakov sa v tomto roku urodilo o niečo viac ako vlani. Veľkopestovatelia spod Tatier očakávajú v priemere 20 ton z hektára.
Časť úrody zemiakov, ktoré v okresoch Poprad a Kežmarok pestujú na výmere 1100 ha, už pozbierali a dnes na V. Spišskom zemiakarskom jarmoku v Spišskej Belej \"to najlepšie\" predstavili verejnosti.
Podujatie bolo súčasne poďakovaním za úrodu a zdôraznením významu zemiakov ako druhého chleba pre región Spiša. Primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak pre TASR zdôraznil, že \"zemiaky sú typickou plodinou pre mesto i región. Už tradičný zemiakarsky jarmok má poukázať na ich význam\". Na otázku, ako vidí budúcnosť zemiakarstva na Slovensku, odpovedal, že \"napriek nie príliš pozitívnym prognózam a vývoju v ostatných rokoch, kedy boli zemiaky na ústupe, verí, že opätovne začnú byť pre pestovateľov lukratívnou plodinou\".
Podtatranskí zemiakari konštatovali, že ceny druhého chleba budú v porovnaní s vlaňajškom nižšie. Pripomenuli, že na zimné uskladnenie treba uprednostniť kvalitné neskoré zemiaky.
Na kvalitu mali dbať predovšetkým pestovatelia, tak veľkí, ako aj malí vrátane záhradkárov. Sadbové zemiaky bez certifikátu, neoficiálne dovezené zo zahraničia, môžu totiž spôsobiť nemalé problémy a postihnúť pestovateľov v širšom okolí.
Na Slovensku je v súčasnosti 119 registrovaných odrôd zemiakov, v rámci Európy asi dvetisíc a vo svete osem- až deväťtisíc.
Súčasťou dnešného jarmoku bola prezentácia jednotlivých odrôd, súťaž v škrabaní zemiakov, degustácia rôznych špecialít zo zemiakov, ale aj tradičná súťaž o najväčší zemiak.
 

Vyberte región